Inundatiegebieden

'De Cruijslandse Kreken en het Laag'

De Blauwe Sluis wordt een nieuw vertrekpunt voor je bezoek aan het voormailig inundatiegebied. Er komen nieuwe informatieborden, wandelpaden, kano- en vissteigers en een uitkijkpunt. Ontdek het gebied te voet, per fiets of per boot. Voor een langer verblijf kan je overnachten in het Logement 'De Blauwe Sluis'.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over dit deelproject? Neem contact op met Paul van de Sande via p.vandesande@gemeente-steenbergen.nl of telefonisch via 14 0167.

Actuele ontwikkelingen

Vroeger een locatie waar vandaan land onder water werd gezet om de vijand tegen te houden. Straks een vertrekpunt en ontmoetingsplaats voor je bezoek aan het gebied. Wethouder Petra Lepolder opende 20 juni 2014 het ‘Logement De Blauwe Sluis. Eind 2014 en voorjaar 2015 zijn enkele kano- en vissteigers aangelegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2016 gaat de aandacht vooral uit naar het sluiseilandje Blauwe Sluis aan de Kruislandsedijk. Het ontwerp van bijzondere objecten en de inrichting van het eiland is afgerond. Ad Kil van Ro&Ad Architecten en Imke Mulders van Buro Kreek enzo zijn samen bezig geweest om te komen tot een inrichtingsplan voor het sluiseiland. De inrichtingsplannen zijn voorgelegd aan belanghebbenden en direct omwonenden. Met alle input is uiteindelijk het definitieve ontwerp gerealiseerd. Een schets van dit ontwerp is hierboven weergegeven. Eind 2016 en begin 2017 staat de realisatie gepland.

Ook zijn inmiddels de voorbereidingen begonnen voor de Roode Weel. Ro&Ad Architecten hebben de opdracht gekregen om een object te ontwerpen voor dit mooie plekje in het inundatiegebied. Ad Kil heeft daarvoor ook de doorzichtigheid van het water onderzocht. Eventuele transparantie van het water zou de mogelijkheid bieden om de passant door middel van een raamconstructie een blik te bieden op het onderwaterleven in het meertje. Helaas bleek de doorzichtigheid niet groot genoeg voor een dergelijk object en zal het vooral een plek worden waar je de (water)vogels goed kan bekijken zonder deze te storen.

 

Timelapse onderzoek helderheid water Roode Weel