Waterschans

 

WATERSCHANS

In ontwikkeling

Het oudste deel van de Vesting

 

De Waterschans, aangelegd in 1584, verdedigde de haven van Bergen op Zoom. Na de van de vesting Bergen op Zoom raakte de Waterschans in verval. Daar is nu verandering in gekomen. In het kader van het project West Brabantse Waterlinie is de gemeente Bergen op Zoom in 2017 overgegaan tot herstel van het oudste vestingwerk van de stad.

 

Tijdens de voorbereidingen van de werkzaamheden waren er al bijzondere vondsten: fundamenten van soldatenbarakken en een bastion uit de 16e eeuw. Ook kwamen er voormalige oesterputten uit de 19e eeuw in gave staat tevoorschijn. De werkzaamheden zullen in juni 2018 klaar zijn en is het de Waterschans weer toegankelijk. De Waterschans heeft dan weer een gracht, de dijk aan de Binnenschelde is met 3 meter verlaagd en ligt er een wandel- en fietspad omheen.

 

Wilt u meer informatie over dit deelproject dan kunt u contact opnemen met Kees de Korte van de Gemeente Bergen op Zoom via C.J.deKorte@bergenopzoom.nl.

2013

maart 2018

 

In ontwikkeling

 

De Waterschans is nu volop in onwikkeling. In de fimpjes hiernaast is de Waterschans voor de werkzaamheden en de Waterschans op dit moment gefilmd (maart 2018) met een drone. Kijk en zie zelf de veranderingen en het herstel van het historisch erfgoed.

september 2017

maart 2018